[Giro] Dubbelslag Raborenner Weening

Peterselieman

Pieter Weening heeft de 191 kilometer lange vijfde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Raborenner plaatste een demarrage in de slotfase en reed solo over de finish in Orvieto in een etappe die 23 kilometer over onverharde wegen ging. De Fries neemt de roze leiderstrui over van de Schot David Millar.

De Rabobank-ploeg wilde vandaag een aanval plaatsen en zette met Steven Kruijswijk op de onverharde Croce di Fighine het peloton flink aan het werk. Bram Tankink nam het stokje over en plaatste een succesvolle aanval waarbij hij een mooie voorsprong opbouwde, maar kreeg pech met de ketting. Op dat moment ging Weening die John Gadret met zich meekreeg. In de laatste kilometers schudde hij de Fransman af en ging solo over de streep. De favorieten kwamen acht seconden later over de meet.

Het is de eerste overwinning voor Weening sinds de Ronde van Oostenrijk in 2009. Daarnaast was het de eerste overwinning voor een Nederlander in de Giro sinds Jeroen Blijlevens in 1999. Verder nam Weening de leiderstrui in de Giro over van de Brit David Millar die drie minuten na Weening over de streep kwam. In het klassement heeft de Nederlander twee seconden voorsprong op de Italiaan Marco Pinotti. Kruijswijk mag zich de nieuwe leider in het jongerenklassement noemen.

Toch is het niet helemaal feest voor de Rabobank-ploeg, want Tom Jelte Slagter kwam hard ten val. Hij is naar het ziekenhuis gebracht met onbekende verwondingen.

Uitslag vijfde etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Pieter Weening Ned Rab 4:54.49
2 Fabio Duarte Col Geo + 0.08
3 José Serpa Col Adn z.t.
4 Cristophe le Mével Fra Gar z.t.
5 Oscar Gatto Ita Frn z.t.
6 Vincenzo Nibali Ita Liq z.t.
7 Alberto Contador Spa Sax z.t.
8 Michele Scarponi Ita Lam z.t.
9 Joachim Rodríguez Spa Kat z.t.
10 Roman Kreuzinger Tsj Ast z.t.


Klassement na vijfde etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Pieter Weening Ned Rab 14:59.33
2 Marco Pinotti Ita HTC + 0.02
3 Kanstantsin Sivtsov Wru HTC z.t.
4 Cristophe le Mével Fra Gar + 0.05
5 Pablo Lastras Spa Mov + 0.22
6 Vincenzo Nibali Ita Liq + 0.24
7 Michele Scarponi Ita Lam + 0.26
8 Steven Kruijswijk Ned Rab + 0.28
9 Alberto Contador Spa Sax + 0.30
10 José Serpa Col Adn + 0.33