Knapen dringt aan op hervormingen Roemenië

Redactie

Roemenië moet 'duurzame en onomkeerbare' hervormingen in het justitiesysteem doorvoeren alvorens het land kan toetreden tot het Schengen-verdrag. Dat heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) woensdag gezegd tijdens een werkbezoek aan Roemenië.

Knapen weigerde te zeggen of Nederland dit jaar tegen de toetreding van Roemenië tot 'Schengen' stemt. Wel prees hij de inspanningen van de Roemeense autoriteiten om zich daar op voor te bereiden, maar benadrukte tegen minister van Buitenlandse Zaken Teodor Baconschi dat Roemenië er nog niet klaar voor is. "De regering werkt aan de strijd tegen corruptie en de hervorming van het juridisch stelsel, maar er moet nog veel gebeuren."

In februari stelden de verantwoordelijke EU-ministers dat Roemenië en Bulgarije voorlopig niet mogen toetreden tot het Schengen-gebied, waarin grenscontroles en visa voor landen die lid zijn, zijn afgeschaft. De criminaliteit en corruptie in de twee landen zouden nog te hoog zijn. Vorig jaar werd hun lidmaatschap, dat oorspronkelijk in 2011 zou ingaan, voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Frankrijk en Duitsland bekritiseerden Roemenië en Bulgarije vorig jaar al voor de ondermaatse voortgang bij het hervormen van de rechterlijke macht en waarschuwden dat dat toetreding niet zou vergemakkelijken, De Roemeense president Traian Basescu noemde dat toen 'discriminatie'.

Het Schengengebied bestaat nu uit 22 EU-landen plus Zwitserland, Noorwegen en IJsland.

Knapen complimenteerde Roemenië met het economische beleid. De staatsschuld bedraagt 35 procent van het bruto nationaal product, minder dan Nederland en de meeste andere landen in Europa. "De bevolking en de autoriteiten hebben er hard voor gewerkt en bezuinigd", zei de staatssecretaris. "Roemenië heeft sinds 2008 indrukwekkende sociale, economische en financiële resultaten bereikt."

Knapen vliegt woensdag na een bezoek aan het Nederlandse bedrijf Kuijken Logistics door naar Bulgarije.


Knapen dringt aan op hervormingen Roemenië (Foto: Novum)