Brits parlement beschuldigt FIFA-leden

Olga Kroeders

Zes leden van het uitvoerend comite van de FIFA zijn in het Britse House of Commons beschuldigd van 'ethisch wangedrag'. Parlementslid Damian Collins beschikt over bewijs waaruit blijkt dat zes leden van het comite bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 de regels ernstig hebben overtreden. Engeland was in de race voor het WK van 2018, maar werd al vroeg afgeserveerd ondanks een prachtig bid.

De beschuldigingen werden geuit tijdens een zitting van het comite van Cultuur, Media en Sport van het Britse Lagerhuis, dat een grootschalig onderzoek uitvoert naar de toewijzing van beide WK's. Kameroener Issa Hayatou en Jacques Anouma uit Ivoorkust zouden anderhalf miljoen dollar hebben ontvangen om op Qatar te stemmen.

Volgens Collins maakte Qatar gebruik van stromannen om deals tot stand te brengen met vertegenwoordigers van Afrikaanse lidstaten van de wereldvoetbalbond. Niet alle bewijs werd door de Sunday Times gepubliceerd. De Golfstaat versloeg de Verenigde Staten en kreeg het WK van 2022 toegewezen.

Voor aanvang van de verkiezingen in december werden reeds enkele misstanden aan het licht gebracht. Een undercoveroperatie van dagblad The Sunday Times toonde aan dat enkele leden van het uitvoerend comite van de FIFA niet helemaal zuiver op de graat waren.

Amos Adamu uit Nigeria werd door de Ethische Comissie van de FIFA schuldig bevonden aan het aannemen van smeergeld. De Tahitiaan Reynald Temarii werd verbannen wegens het overtreden van de regels met betrekking tot vertrouwelijkheid en loyaliteit.

Vier andere FIFA-leden worden door voormalig FA-directeur en lid van het Britse Hogerhuis David Triesman beschuldigd van verschillende malversaties. De opmerkelijkste is die van Nicolas Leoz. De Paraguayaan wenste in de ridderstand te worden verheven.