Wereldrecordhouder 110m horden naar FBK-Games

Olga Kroeders

Dayron Robles is op zondag 29 mei de torenhoge favoriet voor de winst op de 110 meter horden tijdens de 29ste editie van de FBK-Games in Hengelo. Voor de Cubaanse wereldrecordhouder (12,87 seconde) wordt het pas zijn tweede grote wedstrijd op een buitenbaan, nadat hij tien maanden lang wegens blessures buitenspel heeft gestaan. Afgelopen weekeinde vierde hij zijn rentree met een zege in een regenachtig Guadeloupe, waar hij onder verre van ideale omstandigheden tot 13,35 seconde kwam.

Robles startte ook vorig jaar als grote kanshebber in Hengelo. Een ongelukkige val op een van de horden maakte hem toen echter op slag kansloos. Robles wil die pijnlijke herinnering dit jaar uitwissen. "Hengelo en Ostrava, twee dagen later, worden belangrijke wedstrijden voor me", zei hij in Guadeloupe. "Het ijs is gebroken nu ik weer een race heb gelopen en die tot een goed einde heb gebracht. Het gaat er nu om wedstrijden weer van begin tot eind ontspannen te lopen." Voor Robles was het vorige buitenseizoen voorbij, nadat hij op 8 juli in Lausanne in 13,01 seconde zijn beste tijd van 2010 op de klokken had gebracht.

De Olympisch kampioen van 2008 en mondiaal titelhouder op de 60 meter indoor mag het in Hengelo opnemen tegen onder anderen de Brit Andy Turner en de Nederlandse toppers Gregory Sedoc en Marcel van der Westen. Europees kampioen Turner won de laatste twee edities van de FBK-Games in 2009 en 2010 en heeft een persoonlijke record van 13,27 seconde achter zijn naam staan. Marcel van der Westen triomfeerde in 2008 verrassend in Hengelo en noteerde als beste tijd ooit 13,35 seconde. Dat is precies tweehonderdste seconde sneller dan de beste tijd ooit van Gregory Sedoc, die vier jaar geleden in het FBK-Stadion naar 13,37 snelde. Sedoc werd in 2007 Europees indoorkampioen op de 60 meter horden, voor Van der Westen. Twee jaar later eindigde Gregory Sedoc in dezelfde titelstrijd als tweede.