Succes voor Brandts in Rwanda

Olga Kroeders

Ernie Brandts heeft in Rwanda het kampioenschap veroverd als trainer van APR FC. De coach kende een uitstekend debuutjaar in het Afrikaanse land.

Van de laatste achttien wedstrijden won Brandts er zeventien. „We hebben maar een keer verloren en met vier wedstrijden voor de boeg hebben we al een voorsprong van veertien punten. We zijn niet meer in te halen", zegt Brandts tegen De Telegraaf.

"Het is natuurlijk één groot avontuur", vervolgt Brandts. "Ik heb een selectie met spelers uit Rwanda, Congo, Mali, Malawi en Ivoorkust. De spelers moeten om de haverklap ook opdraven voor allerlei wedstrijden van de nationale ploegen. Vorig jaar hebben de meesten slechts een week vakantie gehad. Bovendien moeten zij bij de nationale teams kei- en keihard trainen. Ze zijn soms helemaal kapot."

Door het succes wil APR FC de samenwerking met Brandts voortzetten. De trainer ziet daar wel een uitdaging in. "Ik ben hier de enige Europeaan. In mijn staf en in de selectie zitten alleen maar Afrikanen. Ik los alles zelf op en hier word je als mens en trainer mentaal ongelooflijk sterk van."