'Prominente kaderleden FNV willen van Jongerius af'

Redactie

Een aantal prominente kaderleden van FNV Bondgenoten wil van het bestuur van de overkoepelende FNV af. Zij eisen het aftreden van voorzitter Agnes Jongerius en de overige drie bestuursleden, schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

"Liever geen bestuur dan een slecht bestuur", staat in een oproep die onder anderen is ondertekend door de kaderleden Ruud de Kloe en Nico Betjes. De Kloe zegt te spreken namens grote bedrijfsgroepen, waaronder de havens, industrie, vervoer, DSM, Shell, Unilever en de uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. Dat zou genoeg zijn voor een meerderheid binnen de bond.

FNV Bondgenoten is de grootste vakbond van Nederland. Een woordvoerder stelt in de krant dat de kaderleden absoluut niet de mening van het bestuur of alle leden verwoorden. Ingewijden zeggen volgens de krant echter dat de ergernis over Jongerius 'wel degelijk' breder leeft.

Het bestuur zou zich al langer storen aan de solistische manier van besturen van Jongerius. Ook zou het bestuur slecht communiceren met de vakbonden die onder de vakcentrale vallen.

De Kloe stoort zich eraan dat de leden niet worden betrokken bij de onderhandelingen over een nieuw pensioenenstelsel. Jongerius en het bestuur zeggen in de krant dat de vakbondsleden de laatste jaren via referenda juist steeds vaker bij grote vraagstukken worden betrokken.

De vakcentrale reageert volgens De Kloe te traag op proefballonnetjes van het kabinet. Soms zou een reactie pas twee dagen na de aankondiging van een nieuw plan komen.

In september vorig jaar zouden de kaderleden al tegen Jongerius hebben gezegd dat ze op moest stappen. Toen dat niet gebeurde, stuurden ze dit najaar een brief aan het hele FNV-bestuur. De brief ging ook naar de voorzitters van de negentien vakbonden. "Die delen onze mening niet, maar we blijven niet navelstaren."

De twee zijn van plan kaderleden en bedrijfsgroepen bij andere vakbonden van de FNV te vragen zich ook over de kwestie uit te spreken. "Het verzet zal groeien."