Vrees voor nachtzwaluw na duinbrand

Redactie

De brand in de duinen bij Schoorl kan grote gevolgen hebben voor de nachtzwaluw en andere vogelsoorten in het gebied. Dat laat een woordvoerder van Staatsbosbeheer maandag weten. "Een hoop vogels zitten momenteel op hun nest. Voor die vogels moet het broedseizoen als verloren worden beschouwd. De nachtzwaluw is een heel mooie, heel kenmerkende vogel voor het gebied."

De gemeente liet maandag rond 13.30 uur weten dat de Schotse hooglanders in het gebied gevangen zijn en in veiligheid zijn gebracht. De runderen worden in het natuurgebied ingezet als zogeheten grote grazers.

Bij de dieren die bedreigd worden gaat het deels om bijzondere soorten. "Daar hebben we zowel nationaal als internationaal verplichtingen voor." In het natuurgebied leven niet alleen bijzondere vogels en andere dieren, maar er staat ook een stuk heel oud bos.

Voor de natuur hoeft brand overigens niet per se slecht te zijn. "Soms ontstaan er weer nieuwe dingen. De natuur is heel veerkrachtig. Bij Kootwijk was er in 1995 een grote bosbrand. Dat zie je nu niet meer." Maar voor bezoekers is het geen prettig gezicht. "Mensen komen er voor de natuur. Die willen bijzondere vogels en planten zien. Als het gebied verbrand is, is er weinig aan."

Staatsbosbeheer zal veel kosten moeten maken om het gebied weer geschikt te krijgen als recreatiegebied. "Er rijden nu zware brandweerwagens over recreatiepaden. Dat moet hersteld worden. Ook recreatievoorzieningen moeten weer in orde gebracht worden en waarschijnlijk moeten we wandelroutes omleggen. Dat is allemaal ontzettend duur."

Na branden in 2009 en 2010 heeft Staatsbosbeheer zo'n 2 miljoen euro uitgegeven om de natuur te herstellen. "Hoe dat nu is, is nog niet te zeggen. Onze mensen weten precies waar de vogels zitten. Pas als de brand echt helemaal onder controle is, kunnen ze het veld in om de balans op te maken."