Oud-bokser Henry Cooper (76) overleden

Peterselieman

De Britse oud-bokser Sir Henry Cooper is zondag overleden. De Londenaar was de eerste bokser die geridderd werd. Cooper overleed twee dagen voor zijn 77e verjaardag na een langdurig ziekbed, meldt de British Boxing Board of Control. De zwaargewicht vergaarde in zijn carrière Britse, Europese en Gemenebesttitels, maar werd nooit wereldkampioen.

In Engeland stond Cooper bekend als de man die Mohammed Ali vloerde. De twee vochten in 1963 tegen elkaar toen Ali nog een talent was en bekend stond als Cassius Clay. In de vierde ronde sloeg Cooper Ali met een linkse directe, die met een knipoog naar Coopers Londense accent bekend stond als Enry's Ammer, tegen het canvas. Ali won het duel een ronde later op een technische knockout.

In 1966 stonden de twee nogmaals tegenover elkaar, toen om de wereldtitel. Ali won ook dat gevecht. De bokslegende reageerde zondag al met een verklaring op het verscheiden van Cooper. "Ik ben sprakeloos over het verlies van mijn vriend Henry Cooper", liet Ali weten. "Henry had altijd een warme glimlach voor me klaar."

Cooper werd twee keer verkozen tot Sporter van het Jaar in Groot-Brittannië. In 1971 ging hij met pensioen, in 2000 werd hij door koningin Elizabeth geridderd. Coopers tweelingbroer George, die ook bokste, overleed vorig jaar.


Henry Cooper vloerde Mohammed Ali in 1963 (Foto: Novum)