Contador vreest zware Giro

Peterselieman

Alberto Contador vreest dat de Giro d'Italia van dit jaar enorm zwaar zal gaan worden. De Spanjaard deed deze uitspraken in La Gazetto dello Sport nadat hij de afgelopen dagen de belangrijkste bergritten heeft verkend. De ronde zal op 7 mei in Turijn van start gaan.

"Op sommige stroken kunnen we beter met een mountainbike rijden. Alle gekheid op een stokje, het wordt een fantastische belevenis, een zinderend gevecht," zei Contador die de grote vorm nog niet te pakken heeft. De Waalse Pijl leverde voor hem een teleurstelling op. Hij reisde daarna met zijn Saxo Bank-ploeggenoten Dani Navarro en Jesus Hernandez naar Italië af.

De Spanjaard verkende onder meer de etappes Lienz-Zoncolan en Conegliano-Gardeccia. "Deze etappes boezemen me echt wel angst in. Neem nu de klim en de afdaling van de Monte Crostis. Eerst moeten we 14 kilometer klauteren met een gemiddeld stijgingspercentage van liefst tien procent. En dan volgt na de top een vlak stuk van achter kilometer op onverharde wegen. Na de steile afdaling krijgen we dan meteen de slotklim op de Zoncolan. Loodzwaar."

Het zwaartepunt in de Giro van dit jaar ligt in het eind van de tweede week wanneer de renners drie zware Dolomietenritten voor hun kiezen krijgen. De dertiende etappe naar Grossglocknerhaus is nog makkelijk, maar een dag later wacht de zware Zoncolan, terwijl eerder in de etappe ook nog de kuitenbijter Monte Crostis wacht.

De vijftiende etappe van Conegliano-Guardeccia Val di Fassa heeft met de Giau (2.336 meter) het dak van de ronde, terwijl in dezelfde etappe ook nog de Fedaia volgt. "In de rit naar Val di Fassa zullen we zeker 6.500 meter hoogteverschil overwinnen. Dat is ongekend. Bovendien is de etappe 230 kilometer lang en valt die net na de beestachtige rit naar de Zoncolan. Maar soit. In vergelijking met de Monte Crostis en de Zoncolan zal deze rit een lachtertje zijn," grapte Contador die weet dat de maandag na de etappe een rustdag zal zijn.