Klacht tegen oud-president Filipijnen

Redactie

Een voormalige procureur-generaal in de Filipijnen heeft dinsdag bij het ministerie van Justitie een klacht ingediend tegen ex-president Gloria Macapagal Arroyo. Arroyo zou zich schuldig hebben gemaakt aan het plunderen van een fonds voor Filipijnse arbeidsmigranten om het geld, zo'n 8,5 miljoen euro, te gebruiken voor de financiering van haar verkiezingscampagne in 2004.

Vanwege de hoge werkloosheid in de Filipijnen werken zo'n negen miljoen Filipijnen in het buitenland. Voor hen is een speciaal fonds opgericht, waaraan zij contributie betalen en dat in tijden van nood hun repatriëring betaalt. Arroyo zou miljoenen uit dit fonds hebben aangewend voor haar campagne.

De oud-president heeft het misbruik altijd ontkend, maar wordt tot op de dag van vandaag beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik ten tijde van haar negen jaar durende bewind. Vorig jaar juni trad ze af en sindsdien zit ze in het huis van afgevaardigden.

Volgens Frank Chavez, de man die de klacht dinsdag indiende, besteedde Arroyo ook tonnen aan diplomatieke voertuigen in het Midden-Oosten, als steun aan de door de Amerikanen geleide oorlog in Irak.

Het ministerie van Justitie verricht momenteel ook nog een onderzoek naar een mogelijk geval van belastingontduiking door Arroyo.