Gilbert ook de beste in Luik - Bastenaken - Luik

Stefan (sportfreak)

Phillipe Gilbert heeft zijn zeer succesvolle voorjaar afgesloten met een overwinning in Luik - Bastenaken - Luik. hij klopte in een sprint Fränk en Andy Schleck.

Al na drie kilometer in de koers ontstond er een kopgroep van tien renners. Onder aanvoering van de Lotto-ploeg van Gilbert bleef het gat rond de drie minuten.  Later sluiten enkele renners aan, waaronder Rabocoureurs Juan-Manuel Garate en Laurens ten Dam. De Leopardploeg van de broertjes Schleck had de slag gemist en ging samen met Lotto in de achtervolging.

Bij de beklimming van de Redoute dunt de kopgroep uit en blijven er nog zeven renners over, waaronder de twee van Rabobank. Wat verderop, op de Roche aux Faucons, plaatste Andy Schleck zijn aanval. Alleen Gilbert en zijn broertje Fränk konden volgen. Ze haalden alle koplopers bij, daarvan kon alleen Greg van Avermaet de drie volgen.

Bij de laatste beklimming, de Saint-Nicolas, moest van Avermeat eraf. De Schlecks deden geen pogingen meer Gilbert los te rijden en reden met zijn drieen naar de finish. Daar bleek Gilbert duidelijk de beste sprinter en werd zo de eerste Belgische winnaar sinds Frank Vandenbroucke in 1999.

uitslag:

# Naam Ploeg Tijd
1 Philippe Gilbert Oph 6;13.18
2 Frank Schleck Leo z.t
3 Andy Schleck Leo z.t
4 Roman Kreuziger Ast +0.30
5 Rigoberto Urán Sky z.t
6 Chris Sørensen Sax z.t
7 Greg van Avermaet BMC z.t
8 Vincenzo Nibali Liq z.t
9 Björn Leukemans Vac z.t
10 Samuel Sánchez Eus z.t