'Nederlandse Tamils worden afgeperst'

static

Tamils in Nederland worden onder druk gezet om geld te geven voor de gewapende strijd in Sri Lanka. Weigeraars kunnen niet meer op bezoek bij familie in Sri Lanka of vrezen voor de gezondheid van hun familie. Dat schrijft Binnenlands Bestuur op basis van een nog niet gepubliceerd rapport van de nationale recherche.

Een gemiddeld Tamil-gezin wordt voor 2000 euro afgeperst. Vertegenwoordigers van de Liberation Tigers of Tamil Ealam (LTTE), beter bekend als de Tamil Tijgers, benaderen Nederlandse Tamils om fondsen te werven. Die struinen vervolgens evenementen en demonstraties van Tamils af. Ook worden Tamils thuis bezocht.

De recherche heeft lijsten aangetroffen met de namen van wanbetalers. Het gaat volgens de onderzoekers om professionele praktijken die ook in andere landen zijn aangetroffen.

De Tamil Tijgers vechten in Sri Lanka voor een eigen staat en staan sinds 2006 op een Europese lijst van terroristische organisaties. Financiële ondersteuning aan organisaties op die lijst is verboden. Vorig jaar werden in Nederland elf Tamils opgepakt op verdenking van fondsenwerving voor de LTTE.