Parr: "Groenere F1 noodzakelijk"

Peterselieman

Er lijken belangrijke stappen gezet te zijn om de Formule 1 vanaf het seizoen 2013 te gaan vergroenen. Williams-baas Adam Parr heeft in gesprek met Reuters enkele details losgelaten die zeer interessant zijn. Zo zouden de bolides in de pitstraat alleen op elektriciteit moeten gaan rijden.

In 2013 worden de huidige 2,4 liter V8-motoren ingeruild voor kleinere 1,6 V4-krachtbronnen die voorzien worden van een turbo. Formule 1-baas Bernie Ecclestone is tegen de verandering omdat het lawaai minder zou worden, maar volgens de experts hoeven daar geen zorgen over te zijn. Parr is van mening dat het proces van kleinere milieuvriendelijke motoren niet te keren is, omdat de sport technologisch vooruitstrevend moet zijn.

Volgens Parr zal het Kinetic Energy Recovery System vier keer zo krachtig worden als nu het geval is en zal de aandrijflijn ongeveer 800 pk hebben. "Je moet moderne technieken gebruiken, ik bedoel techniek die echt de toekomst is voor de straatauto's, waardoor je een zeer krachtige boodschap uitstraalt over milieuvriendelijkheid en wat de techniek hierin kan doen. Het racen zal net zo interessant of nog beter dan nu worden."

"In de Formule 1 is techniek een belangrijke drijfveer en de Formule 1 vindt zichzelf telkens opnieuw uit, of het nu iets voor de chassis of de motoren is, hier ontleent de sport zijn bestaansrecht aan. De mensen die niets willen veranderen zijn de mensen die nu voordeel hebben door niets te veranderen."