UEFA test Financial Fair Play

Peterselieman

De Europese voetbalbond UEFA gaat vanaf komend seizoen een proef houden om het nieuwe systeem van Financial Fair Play te testen. Hierdoor moeten clubs in de toekomst financieel gezonder worden en kunnen excessen mogelijk ingedamd worden.

Voormalig Belgisch premier Jean-Luc Dehaene zal via de Club Financial Control Panel in de toekomst de clubs controleren. "We gaan van start met een voorbereidende fase van twee seizoenen. We doen een representatieve steekproef onder grote en kleine clubs die Europees voetbal spelen. Zij moeten meerdere keren per jaar door accountants gecontroleerde cijfers naar de UEFA sturen," zei de Belg tegen HP/De Tijd.

Sinds het aantreden van voorzitter Michel Platini is de UEFA al bezig om te proberen de financiën bij clubs in orde te krijgen. Zo mogen ze binnenkort geen schulden meer bij de belastingdienst of bij andere clubs uit hebben staan. Ook mogen de uitgaven aan salarissen en transferkosten niet hoger zijn dan de inkomsten en mag het verlies over een periode van drie jaar niet hoger zijn dan vijf miljoen euro. Ook mogen eigenaren maar maximaal 30 miljoen euro per jaar bijleggen.

"Als clubs de regels overtreden gaat dat gevolgen hebben, maar daarbij hoeven we niet meteen te grijpen naar de atoombom van Europese uitsluiting," zei Dehaene die andere middelen eerst in wil zetten. "Je kunt er ook aan denken dat nieuw gekochte spelers niet mogen spelen als blijkt dat clubs hun eigenlijk niet konden betalen," zei de Belg.

Clubs als Real Madrid, FC Barcelona en Manchester United die nu nog fors in de schulden zitten zullen vanaf het seizoen 2013/2014 getroffen kunnen worden door de nieuwe regeling. "Wie na drie seizoenen nog niet aan alle regels kan voldoen, moet wel de structurele maatregelen hebben genomen om er binnen een redelijke termijn te komen."