Cloud gaming mogelijk in Singapore

Patrick Godschalk (Arguru)

Een wereldwijd fenomeen van de laatste paar jaar is 'de cloud': het op aanvraag beschikbaar stellen van data op het internet. Denk aan films zoals bij YouTube, je webmail, Google Docs, enzovoorts. En daar komt nu ook gaming bij.

SingTel heeft namelijk een abonnementsdienst gelanceerd, genaamd ESC (uitgesproken: Escape). Dit is in samenwerking met de in Londen gevestigde technologiepartner Playcast Media.

ESC is een heel ander concept dan multiplayer-games, of zelfs MMORPG's. Met ESC kun je, tegen maandelijkse betaling, high-end games spelen via het internet. Dit kan met de meeste low-end desktop computers en notebooks. Het is zelfs mogelijk om games naar je TV te streamen als je over extra hardware beschikt. Voor deze dienst is volgens SingTel een bandbreedte 10 Mbps vereist.

Er zijn momenteel 24 games verkrijgbaar bij de telecomprovider van diverse genres, zoals Street Fighter 4, Back to the Future en Toy Story 3. Het doel van SingTel is om elke maand twee of drie titels hier bij te voegen.

Diensten voor cloud gaming worden mogelijk erg aantrekkelijk voor consumenten, volgens Gerard Tan, regionaal accountmanager bij onderzoeksfirma GfK Asia. "Ik verwacht geen hoge leercurves voor consumenten die willen beginnen met cloud gaming."

Demonstratie van een game die gestreamd wordt via ESC