'Weer integriteitsschending bij defensie'

Redactie

Opnieuw is bij de krijgsmacht een geval bekend geworden waarbij stelselmatig de interne integriteitscodes zijn genegeerd. Een voormalig hoofd technische opleidingen van de marine heeft vijftien jaar lang, naast zijn baan als ambtenaar bij Defensie, vanuit huis een bedrijf gerund dat marinetrainingen gaf. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

De man gaf via zijn eigen bedrijf examentrainingen aan marinepersoneel, maar dat is volgens de regels bij Defensie niet toegestaan. Het Ministerie van Defensie constateerde de situatie bij drie gelegenheden, maar gaf hem - ondanks dat belangenverstrengeling werd vastgesteld- officieel toestemming om zijn werkzaamheden voort te zetten.

In 2001 kreeg de man groen licht van toenmalig staatsecretaris van Defensie Henk van Hoof (VVD). In 2007 was het de Defensie Materieel Organisatie (DMO) die hem toestemming gaf.

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt volgens de krant dat de man goed verdiend heeft met het bedrijf. De onderneming bouwde een reserve op van zeker acht ton. De ambtenaar laat in de krant weten inmiddels te zijn gestopt bij Defensie. Hij zegt altijd met instemming van zijn superieuren te hebben gehandeld.

Eerder kwam Defensie al in opspraak nadat bleek dat binnen de DMO in de Frederikskazerne in Den Haag sprake was van machtsmisbruik, drugshandel en diefstal. Daarna bleek bij het IT-onderdeel CAMS-Force Vision ook van alles mis te zijn, zoals diefstal en andere integriteitsschendingen.

De problemen bij Defensie brachten minister van Defensie Hans Hillen (CDA) ernstig in verlegenheid. Hij sprak van incidenten en beweerde niet te zijn ingelicht over de misstanden.


'Weer integriteitsschending bij defensie' (Foto: Novum)