Geen werkstraf voor 'foute' hulpofficier

Redactie

Een 57-jarige politieman die onbevoegd optrad als hulpofficier van justitie hoeft geen werkstraf uit te voeren. De rechtbank in Den Bosch legde hem maandag een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden op voor valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie (OM) had negen maanden voorwaardelijke celstraf geëist en een werkstraf van 180 uur.

De politieman heeft gedurende zo'n 4,5 jaar valselijk processen-verbaal opgemaakt, omdat hij officieel geen hulpofficier was. Hij had twee certificaten zodanig vervalst dat het leek alsof hij dat wel was.

De politieman was volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar, reden voor de rechtbank een lager dan geëiste straf op te leggen. Ook is hij al zwaar getroffen, omdat hij op non-actief is gesteld.

Het OM zei eerder dat de man een prima politieman van onbesproken gedrag is, wiens kennis en vaardigheden werden gewaardeerd. Het vertrouwen in hem is echter ernstig geschaad. De officier van justitie vindt dat ook de politieregio Brabant Noord in gebreke is gebleven.

Een hulpofficier is een politiemedewerker die bijvoorbeeld mag besluiten of ergens een inval mag worden gedaan. Ook bepaalt hij of verdachten na hun aanhouding langer in de cel mogen worden gehouden. Onbevoegd handelen kan voor lopende en reeds afgedane strafzaken ernstige consequenties hebben. Overigens werd afgelopen jaar duidelijk dat veel meer hulpofficieren van justitie niet de juiste papieren hebben en dus onbevoegd zijn.