Werk met vervuilde grond vaak onveilig

Redactie

Bedrijven die met vervuilde grond werken, doen te weinig om hun medewerkers tegen giftige stoffen en asbest te beschermen. Bij 53 van de 61 inspecties waren zaken niet in orde, meldt de Arbeidsinspectie maandag.

In 22 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. 11 keer werd een boete uitgedeeld. Bij een kwart van de inspecties waren de risico's vooraf niet goed door de opdrachtgever onderzocht.

Daarom houdt de inspectie sinds 1 april meer controles bij saneringslocaties, bij baggerwerk, bij het leggen van kabels en leidingen en bij het aanleggen van wegen. Het gaat in totaal om 125 inspecties.

De inspectie let ook op het risico om te verdrinken of levend te worden begraven. Hierdoor vallen jaarlijks een of meerdere doden. De inspectie gaat na of bij graafwerk goed is gestut. Bij werk op het water wordt bekeken of er genoeg is gedaan om te voorkomen dat werknemers verdrinken.

Het gaat om bedrijven die verontreinigde grond opruimen of afdekken en om bedrijven die bijvoorbeeld verontreinigd baggerslib reinigen. De richtlijnen zijn vaak wel bekend, maar worden slecht nageleefd.