Zidane toch niet naar Tsjetsjenië

Olga Kroeders

Zinedine Zidane ontkent dat hij op 9 mei naar Tsjetsjenië gaat om de opening van het nieuwe stadion van Terek Grozny bij te wonen. De Fransman is nooit benaderd en heeft bovendien geen tijd vanwege zijn verplichtingen bij Real Madrid. Tsjetsjeens minister van sport Haidar Alkhanov meldde vvanmorgen dat Zidane zijn komst al had bevestigd.

Zidane ontkende überhaupt contact te hebben gehad met iemand van Terek Grozny. "Het is gewoonweg misleidend en ik kan hier niet tegen", verklaart de voormalige wereldvoetballer van het jaar.

Terek Grozny, de werkgever van trainer Ruud Gullit, neemt op 9 mei bezit van een nieuw stadion dat plaats biedt aan dertigduizend mensen. Alkhanov had in de Franse sportkrant L'Equipe gezegd dat Zidane en mogelijk UEFA-preses Michel Platini de festiviteiten zouden bijwonen.

Naast de komst van beide grootheden hoopt Grozny, dat uitkomt in de Russische Premjer Liga, op een aansprekende Europese tegenstander om het stadion te openen. Volgens Alkhanov staan FC Barcelona, Manchester City en Juventus op de verlanglijst, maar is de beslissing nog niet gevallen.

Een gelegenheidsteam van Terek Grozny speelde een maand geleden nog een oefenwedstrijd tegen de Braziliaanse wereldkampioenen van 1994 en 2002. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov, tevens preses van Terek, was toen aanvoerder van de Tsjetsjeense ploeg.