Kromowidjojo gunt Veldhuis WK-ticket

Peterselieman

Ranomi Kromowidjojo won gisteren bij de Swim Cup in Eindhoven de 50 meter vlinderslag in een persoonlijk record van 25,74 seconden en verzekerde zich hiermee van een ticket op deze afstand bij het WK in Shanghai komende zomer, maar door het drukke programma ziet ze hier van af en mag Marleen Veldhuis haar plaats innemen.

"Formeel heeft de nummer drie op dit nummer zich niet voor de WK gekwalificeerd. Maar gelukkig gebeuren er veel informele dingen in de sport," zei coach Jacco Verhaeren die over drie weken zijn selectie voor het WK duidelijk wil hebben. Bij het WK staan de 50 meter vlinderslag en de 100 meter vrije slag dicht op elkaar geprogrammeerd, waardoor voor Verhaeren de keuze begrijpelijk is. "Alleen wanneer je je van de ene naar de andere start haast, kun je het halen. Maar dat pakt altijd slecht uit."

Veldhuis is na haar zwangerschap op de weg terug richting top en wilde in eerste instantie niet van een cadeautje weten. "Als ik naar de WK ga, wil ik dat zelf verdienen," zei ze. Maar nu lijkt ze het ticket toch wel te willen accepteren. Inge Dekker had zich eerder al op de 50 meter vlinderslag geplaatst.