Johan Nijenhuis kent geen 'pietenangst'

CoJackso

Filmmaker Johan Nijenhuis is nooit bang geweest van Sinterklaas en zijn pieten. "Pietenangst ken ik niet", vertelt de regisseur, die bezig is met een Sinterklaasfilm. "Ik ben opgevoed met het idee dat Sinterklaas geen kindertjes meer meeneemt naar Spanje."

Toch raakte Nijenhuis gefascineerd door het idee dat stoute kinderen in een zak meegenomen worden naar Spanje. "Dat was eigenlijk het begin van het script voor Bennie Stout." De regisseur zit momenteel middenin de opnames voor zijn film.

Om te voorkomen dat kleine kinderen 'pietenangst' krijgen, paste Nijenhuis zijn script aan. "In de eerste versie ging hoofdrolspeler Bennie nog per ongeluk mee in de zak, maar dat is eigenlijk best eng. We hebben een kindvriendelijke versie gemaakt, nu wil Bennie graag mee in de zak. Zijn vader woont en werkt in Spanje en daar wil hij graag naartoe, dus hij doet zo veel mogelijk stoute dingen zodat hij in de zak mee mag."

Nijenhuis ergerde zich vorig jaar groen en geel aan de Sinterklaas-horrorfilm van collega Dick Maas. "Sinterklaas is een kindervriend en dat moet zo blijven", stelt Nijenhuis. Dat zijn Sinterklaasfilm een reactie is op de griezelfilm van zijn collega, ontkent Nijenhuis. "Maar een kindfiguur moet je niet verminken. We laten ook geen bebloede Pino of overreden Tommie zien."