Contador reed met speciale bergfiets

Peterselieman

Naar nu blijkt heeft Alberto Contador in de afgelopen Tour de France gebruik gemaakt van een speciale bergfiets. Deze tweewieler is zo speciaal dat pas deze week de details op zijn gedoken waarom de Spanjaard zo snel omhoog fietst en waarom hij de concurrenten slechts zijn achterwiel laat zien.

Het geheim blijkt juist in het achterwiel te zitten. Zoals bij iedere wielervolger wel bekend is, is dat motoren verboden zijn. Zo worden sinds vorig jaar de frames van de fietsen allemaal gecontroleerd op technische hulpmiddelen omdat gesuggereerd werd dat Fabian Cancellara door een hulpmotortje iedereen in de Ronde van Vlaanderen en in Parijs-Roubaix op minuten kon rijden. Uiteindelijk bleek hier niets van waar te zijn en lijkt de Zwitser rond te rijden met een speciale vloeistof in zijn frame waardoor de trapweerstand verkleind wordt.

Opvallend is dat ze niet de naven van de wielen controleren en laat hier bij Contador nu juist en klein hulpmiddel in zitten. De Spanjaard kan in bergetappes door een mechanisme in de naaf van het achterwiel tot vier keer toe hulp krijgen als hij aanzet. Het aansturen gebeurt vanaf het stuur van zijn fiets doormiddel van het zenden van een signaal van de fietscomputer. Het systeem werkt per keer ongeveer vijftien seconden en in die tijd kan hij een gat slaan met de concurrenten.

Omdat het systeem de achterzijde iets zwaarder maakt heeft Contador er voor gekozen om zowel het frame als het voorwiel aan te passen. Hierdoor zal de fiets bij de controle altijd in balans zijn en om te zorgen dat de rolweerstand vermindert pompt de mechaniciën een speciale luchtmix in de tubes, waardoor hij in droge omstandigheden een voordeel op de tegenstanders heeft. Tenslotte zorgt een heliummengsel in de buizen van het frame er voor dat de Spanjaard zeer soepel door de bergen kan rijden.