Nederland gaat vliegverbod Libië handhaven

Redactie

Nederlands gaat de no-flyzone boven Libië handhaven. Een Kamermeerderheid stemde donderdagavond laat voor de uitbreiding van de missie. De fractie van GroenLinks, die vorige week nog wel steun gaf aan de bijdrage van Nederland aan het wapenembargo, stemde tegen.

De Nederlandse F-16's zullen geen afweergeschut uitschakelen of bommen gooien op strategische doelen. Als ze vanaf de grond worden aangevallen maken ze alleen maar 'defensieve bewegingen', verzekerde minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de Kamer. Andere landen moeten er dan voor zorgen dat het luchtafweergeschut onschadelijk wordt gemaakt. In het uiterste geval mogen de F-16's wel andere vliegtuigen in de lucht beschieten, maar de kans dat dat gebeurt is uiterst klein, aangezien de Libische luchtmacht praktisch is uitgeschakeld.

De uitbreiding van de missie betekent niet dat er extra manschappen of extra materieel ingezet wordt. De tweehonderd militairen, zes Nederlandse F-16's, een mijnenjager en een tankvliegtuig die nu al voorkomen dat wapens naar Libië worden gesmokkeld gaan ook het vliegverbod handhaven. Uitbreiding van de missie, die vooralsnog drie maanden duurt, kost ook niets meer dan de 20 miljoen euro die hier al voor was uitgetrokken.

In het Kamerdebat, dat pas rond middernacht was afgerond, uitte de Tweede Kamer zorgen over het oprekken van de VN-resolutie. Hierin staat dat de burgerbevolking van Libië beschermd mag worden. Het uitschakelen van Moammar Gadhafi of het bewapenen van de rebellen is echter niet afgesproken. De Verenigde Staten en Frankrijk lieten de afgelopen dagen, tot ongenoegen van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), blijken dat ze de opstandelingen wel degelijk van wapens willen voorzien.

Volgens GroenLinks-leider Jolande Sap staat dit haaks op de resolutie. Zij vindt dat de Nederlandse regering eerst moet zien af te dwingen dat alle NAVO-landen op een lijn komen. Tot die tijd wil zij geen steun geven aan uitbreiding van de missie. De PVV, de SP en de Partij voor de Dieren stemden, net als vorige week, ook tegen.

De PvdA en D66 maken zich ook zorgen over het volkenrechtelijk mandaat van de missie. PvdA-Kamerlid Frans Timmermans dreigde zijn steun in te trekken aan de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie als duidelijk wordt dat de missie verder gaat dan wat de VN heeft afgesproken. D66-leider Alexander Pechtold sprak over 'groeiend ongemak'. Beide partijen gingen donderdagavond wel akkoord met de missie.