De Mos: "Van Cruijff win je niet"

Olga Kroeders

Aad de Mos laat weer van zich horen over de bestuursperikelen bij Ajax. Voor hem is het al lang duidelijk: van Johan Cruijff kun je gewoon niet winnen.

De Mos, trainer van Ajax in de periode 1981-1985, doet zijn uitspraken in het Algemeen Dagblad. "Van den Boog en Coronel zijn kansloos. Als je met Cruijff in zee gaat moet je weten dat je alles wat je in handen hebt kwijt bent. Hij gaat voor het hoogste en wil alles voor het zeggen hebben. Als je hem tegenwerkt ben je de verliezer. Cruijff heeft de publieke opinie achter zich staan. Daar kun je niet van winnen."

Ook oud-voorzitter van PSV Harry van Raaij doet een duit in het zakje. "In Nederland heeft nog nooit iemand van Cruijff kunnen winnen. Ik vind het heel knap hoe hij altijd onomstreden is gebleven. Cruijff was een fantastische voetballer en een fantastische trainer. Maar hij heeft niet bewezen dat hij ook een goede bestuurder is."

Van Raaij vindt dat Cruijff zijn eigen positie vooral onder de loep moet nemen. "Cruijff is een voetbalman in hart en nieren. In een algemeen bestuur komen echter meer facetten naar voren. Techneuten kunnen wel willen dat we de top halen, maar de vraag is of dat financieel nog wel haalbaar is. Als Cruijff wint, is het bestuurlijke probleem bij Ajax nog niet opgelost. Een strijd als deze kent nooit een winnaar, maar alleen verliezers."