'Cruijff eiste direct ontslag Blind'

Olga Kroeders

Johan Cruijff heeft tijdens een onderhoud van zijn klankbordgroep met de directie van Ajax het ontslag van assistent-trainer Danny Blind geëist. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een gesprek met Ajax-directeur Rik van den Boog en een anonieme bron. Hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink en jeugdtrainer Heini Otto zouden ook moeten vertrekken.

Naast genoemd trio zouden drie andere trainers een nieuwe functie moeten krijgen. "Bij wijze van spreken een baan achter de grasmaaier," legt Van den Boog uit in de krant. "Het kan niet zo zijn dat iemand roept 'wij bepalen wel even en u voert maar uit'," meldt hij op de website. "We gaan met respect met elkaar om en dat zal altijd gebeuren onder verantwoordelijkheid van een directie."

Het ontslag van hoofdscout Hans van der Zee enkele weken terug, waarbij Van den Boog een prominente rol speelde en Van der Zee in het gelijk werd gesteld, is moeilijk te rijmen met het gepredikte respect.

Persvoorlichter Miel Brinkhuis van Ajax bevestigt dat er gisteren ontslagen zijn geëist. Uit piëteit met de betrokkenen wilde hij echter niet ingaan op specifieke namen.

Cruijff en consorten willen dat Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk de volledige technische leiding in handen krijgen bij Ajax. Volgens de algemeen directeur is dit echter een onmogelijkheid. "Ik kan geen separate unit bouwen die geen verantwoordelijkheid draagt. Alles moet gebeuren onder regie en verantwoordelijkheid van de directie."

Op de clubwebsite gaf Van den Boog aan de plannen van de klankbordgroep volledig te ondersteunen. "We gaan het plan uitvoeren met Dennis en Wim. Als die zich binnen onze normen en waarden kunnen voegen zullen we dat zeker doen. En anders zullen anderen het plan uitvoeren, want het plan is prima. Compleet in lijn met wat we willen."

Cruijff is eveneens voornemens zijn plan koste wat kost uit te voeren. De legendarische nummer 14 riep op tot een buitengewone ledenvergadering. Op die bijeenkomst zou de ledenraad de raad van commissarissen weg moeten sturen. Een nieuwe raad van commissarissen zou dan de zittende directie moeten ontslaan en daarmee de weg vrijmaken voor Cruijff en diens plannen.