[Six Nations] Overzicht laatste speelronde

ChiefBigFoot

Op zaterdag 19 maart vonden de vijfde en laatste serie wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een overzicht van de wedstrijden die dit weekend gespeeld zijn.

Schotland - Italië 21-8

Italië is toch nog laatste geworden in de Six Nations. In Schotland werd er verloren, waardoor de Schotten over de Italianen klommen in de stand. In het begin van de wedstrijd leek dit echter niet het geval. Italië begon flitsend en kwamen door een try van Masi, die er vorige week tegen Frankrijk ook al één maakte, op voorsprong. Een benutte penalty van Mirco Bergamasco en twee van Chris Paterson zorgden voor een 6-8 ruststand in het voordeel van de Italianen. De tweede helft was echter in het geheel voor de Schotten. Eerst maakte Nick De Luca zijn eerste try voor Schotland, waarna later Nikki Walker een tweede try maakte. De try van De Luca was tevens de eerste voor de thuisploeg tijdens een thuiswedstrijd van de Six Nations in twee jaar tijd. Een rush van Italiaan Luke MacLean zorgde nog bijna voor een late comeback, maar Schotland hield stand en won uiteindelijk met 24-8.

Schotland:
Try's: De Luca, Walker
Conversie: Paterson
Penalty's: Paterson (3)

Italië:
Try: Masi
Penalty: Mirco Bergamasco

Ierland - Engeland 24-8

Ierland heeft een eind gemaakt aan de Grand Slam-droom van Engeland. Engeland zou aan een overwinning genoeg hebben voor de eerste Grand Slam sinds 2003, maar direct vanaf de aftrap denderden de Ieren over de Engelsen heen. Door wat individuele fouten kwamen de Ieren echter niet verder dan een hoop penalty's van Sexton, al was het halverwege de eerste helft toch raak toen Tommy Bowe door de Engelse defensie sneed en een try maakte. Ierland ging vrolijk door met aanvallen en zagen hoe de Engelsen hier totaal geen antwoord op hadden. Tot overmaat van ramp moest Engelsman Ben Youngs ook nog tien minuten naar de kant nadat hij een gele kaart kreeg voor het weggooien van de bal. Zijn tijd in de sin bin bleek echter niets op te leveren voor de Ieren. Aan het begin van de tweede helft, toen Engeland net weer vijftien mensen op het veld had, maakte Brian O'Driscoll zijn 25ste Six Nations-try, waarmee hij het 78-jarige oude record van Schot Ian Smith verbrak. Hierna deden de Ieren het wat rustiger aan, en door een foutje van Reddan kon veteraan Steve Thompson zelfs nog een try maken voor Engeland. Invaller Wilkinson wist de conversie niet te benutten. Ierland hield gemakkelijk stand en won met 24-8.

Ierland:
Try's: Bowe, O'Driscoll
Conversie: Sexton
Penalty's: Sexton (4)

Engeland:
Try: Thompson
Penalty: Flood

Gele kaart: Youngs

Frankrijk - Wales 28-9

Omdat Engeland niet wist te winnen van Ierland was er een kleine kans voor Wales om de eindoverwinning te pakken. Om dat voor elkaar te krijgen moest er in en van Frankrijk gewonnen worden met 27 punten verschil. Frankrijk dacht er echter anders over en wist een comfortabele overwinning te boeken op Wales. In de eerste helft moesten beide partijen het vooral hebben van penalty's. Er kwamen maar twee kansen op een try. Halfpenny leek door te breken, maar Trinh-Duc wist op het laatste moment de Welshman nog vast te pakken. Aan de andere kant was het wel raak toen de ervaren Lionel Nallet door de Welshe verdediging knalde en de eerste Franse try maakte. Net na rust leek Wales door wederom een penalty van Hook wat dichterbij te komen, maar bij de herstart schoot diezelfde Hook de bal vol tegen Pierre aan, die de bal aan Nallet wist te geven zodat hij zijn tweede try kon maken. Wales ging vol in de aanval, maar moesten het al snel met een man minder doen nadat James Hook na een licht vergrijp een gele kaart kreeg. Frankrijk bleef aanvallen en maakte via Clerc nog een try. Het verzet van Wales was gebroken en Frankrijk heeft zo de tweede plaats veroverd.

Frankrijk:
Try's: Nallet (2), Clerc
Conversies: Parra (2)
Penalty's: Parra (3)

Wales:
Penalty's: Hook (3)

Gele kaart: Hook

Eindstand

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Saldo Try's Punten
1 Engeland 5 4 0 1 132 81 +51 13 8
2 Frankrijk 5 3 0 2 117 91 +26 10 6
3 Ierland 5 3 0 2 93 81 +12 10 6
4 Wales 5 3 0 2 95 89 +6 6 6
5 Schotland 5 1 0 4 82 109 -27 6 2
6 Italië 5 1 0 4 70 138 -68 6 2