Mariniers aan boord Nederlandse koopvaardijschepen

Redactie

Twee Nederlandse koopvaardijschepen krijgen toch bewapende Nederlandse mariniers aan boord om ze te beschermen tegen piraten. Per schip stelt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) twintig tot dertig mariniers beschikbaar, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur maandagavond na onderzoek.

Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie laat desgevraagd weten dat er over het onderwerp dinsdag een brief gaat naar de Tweede Kamer. In de brief wordt ingegaan op eerdere uitlatingen van Hillen eventueel mariniers aan boord van schepen te plaatsen. Verder wil de woordvoerder nog niet op de kwestie ingaan. "Eerst informeren we de Kamer hierover."

Het vorige kabinet wilde eerder geen mariniers op schepen plaatsen. De toenmalige regering vond het risico van geweldsescalatie te groot.

De twee schepen, de Hermod van rederij Heerema en de MPI Adventure van rederij Vroon, varen volgens Nieuwsuur langzaam en moeten de komende weken door de Indische Oceaan en de Golf van Aden. Daar zouden ze een grote kans lopen door piraten te worden gekaapt.

Hillen zou alleen mariniers willen inzetten op de meest kwetsbare schepen. Andere reders die ook bescherming tegen piraten willen, zouden op hun schepen bijvoorbeeld de Panamese of de Maltese vlag kunnen hijsen. Malta en Panama staan gewapende particuliere beveiligers toe, Nederland niet.