Aanpak OM rond misbruik kerk onderzocht

Redactie

Voormalig procureur-generaal Dato Steenhuis gaat onderzoeken hoe het Openbaar Ministerie (OM) zaken rondom misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk heeft aangepakt. Het onderzoek moet voor 15 mei zijn afgerond, zodat de Tweede Kamer voor het zomerreces op de hoogte kan worden gesteld.

Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Kamer. De Kamer had Opstelten gevraagd het OM te verzoeken het onderzoek te verrichten.

Het college van procureurs-generaal, de top van het OM, heeft daarop in overleg met de minister besloten Steenhuis aan te wijzen om het onderzoek te laten uitvoeren. Hij laat zich adviseren door hoogleraar strafrecht Paul Mevis en advocaat Mischa Wladimiroff. Steenhuis onderzocht eerder het zoekraken van het strafdossier van twee mannen die de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo overvielen.

Het onderzoek richt zich op hoe het OM is omgegaan met zaken waarbij katholieke geestelijken werden verdacht van zedendelicten. Het gaat hierbij om zaken die speelden vanaf begin 1980 tot begin deze maand. De kerk heeft volgens critici veel zaken ten onrechte geseponeerd.