Gratis online game deze maand naar PS3

Redactie

Eind deze maand lanceert Sony de tweede massively multiplayer online-game voor de PlayStation 3. Na DC Universe Online richt Free Realms zich meer op een jonger publiek. De nieuwe online game is de eerste die gratis te spelen is. Sony Online Entertainment verdient geld door virtuele voorwerpen, zoals wapens en magische drankjes, tegen betaling aan te bieden.

Met de introductie van dit nieuwe verdienmodel volgt Sony op de PlayStation 3 een trend die op de PC sinds enige tijd gaande is. Games met grote productiebudgetten die het niet redden op basis van abonnementsinkomsten schakelen geregeld over op een ander verdienmodel.

Sony Online Entertainment brengt Free Realms op 29 maart uit in Europa. De game voor de PlayStation 3 is dan te downloaden in de online winkel van de spelcomputer. Free Realms is sinds 2009 te spelen op de PC en sinds vorig jaar op de Mac. Zeventien miljoen spelers hebben het gratis spel gespeeld.

De keuze een online spel gratis aan te bieden, groeit aan populariteit. Spellen als Lord of the Rings Online, Archlord, Runescape en Champions Online gingen Free Realms voor. Turbine Entertainment, het bedrijf achter Lord of the Rings Online, heeft de inkomsten verviervoudigd door over te stappen van een verdienmodel met abonnementen naar het gratis aanbieden van de game en spelers te laten betalen voor diverse extra's.

In Free Realms kunnen spelers tegen elkaar strijden, beroepen uitoefenen of minigames spelen. Zo kunnen spelers onder andere koken en voetballen, maar ook met elkaar monsters verslaan om beloningen te bemachtigen.