[Six Nations] Overzicht vierde speelronde

ChiefBigFoot

Tijdens het weekend van zaterdag 12 maart en zondag 13 maart vonden de vierde serie wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een overzicht van de wedstrijden die dit weekend gespeeld zijn.

Italië - Frankrijk 22-21

Italië heeft voor een schok gezorgd door thuis van Frankrijk te winnen. Frankrijk begon slordig en gaf meteen een gemakkelijke penalty weg. Frankrijk sloeg terug met een try van Clerc, maar ging daarna gewoon door met slordig spelen. Voor de rust benutten beide partijen nog een penalty, waardoor men met 6-8 de rust in ging. Na de rust leek Frankrijk wat scherper te zijn. Parra benutte een penalty en maakte daarna ook nog zijn eerste try voor Frankrijk. Na het benutten van de conversie leidde Frankrijk met 6-18 en Italië leek verslagen. Ze pakten de draad echter snel weer op en Masi maakte zelfs een try voor de Italianen. Vervolgens schoot Bergamasco er een aantal penalty's in en deed Parra dat ook nog een keertje voor de Fransen, maar dit bleek niet genoeg te zijn. Vijf minuten voor tijd benutte Bergamasco zijn vijfde penalty die genoeg bleek voor de eerste overwinning van Italië op Frankrijk in de geschiedenis van de Six Nations.

Italië:
Try: Masi
Conversie: Mirco Bergamasco
Penalty's: Mirco Bergamasco (5)

Frankrijk:
Try's: Clerc, Parra
Conversie: Parra
Penalty's: Parra (3)

Wales - Ierland 19-13

Wales heeft in eigen huis Ierland verslagen. Ierland begon echter goed aan de wedstrijd en na vijf minuten was het al raak. Brian O'Driscoll maakte zijn 24ste kampioenschapstry. Hierna kwam Wales beter in de wedstrijd en was het James Hook die met twee penalty's Wales op 6-7 bracht. O'Gara maakte namens Ierland voor rust nog twee penalty's en Halfpenny maakte er ook nog één namens Wales. Hierdoor was de ruststand 9-13. In de tweede helft maakte Wales door een arbitrale blunder een try. De ingevallen Ier Sexton trapte de bal over de zijlijn, waarna Wales snel een nieuwe bal ingooide en Mike Phillips een try maakte. Dit mag niet, als er een nieuwe bal nodig is moet men wachten op een volledige line-out. De scheidsrechter had het incident gemist en vroeg om opheldering aan de lijnrechter die claimde dat Wales er met de bal die Sexton uittrapte scoorde. De conversie werd door Hook benut, die later ook nog een penalty tussen schoot. Ierland leek op het einde nog een try te maken, die met conversie eventueel genoeg zou zijn voor de overwinning, maar Wales hield stand en won.

Wales:
Try: Phillips
Conversie: Hook
Penalty's: Hook (3), Halfpenny

Ierland:
Try: O'Driscoll
Conversie: O'Gara
Penalty's: O'Gara (2)

Engeland - Schotland 22-16

Engeland heeft de Calcutta Cup gewonnen door Schotland te verslaan. De eerste helft ging snel voorbij, met penalty's aan beide zijden en Ruaridh Jackson die op slag van rust een drop goal maakte, waardoor men met een gelijke stand van 9-9 ging rusten. De tweede helft was een stuk chaotischer, toen de Engelse invaller Banahan de Schot Kelly Brown omver kegelde in een poging een try te maken. Brown werd minutenlang op het veld verzorgd en met een brancard weggedragen. Vervolgens kreeg Barclay namens Schotland een gele kaart, maar desondanks kwamen de Schotten wel beter in de wedstrijd. Net op het moment dat de Schotten richting de Engelse trylijn wilden gaan raakte de Franse scheidsrechter Romain Poite geblesseerd aan zijn kuit en lag het spel weer een tijd stil omdat de leidsman vervangen moest worden. Engeland nam bij de hervatten voordeel van hun overtal en invaller Croft maakte de eerste try van de wedstrijd. Toen Barclay weer op het veld stond kwamen de Schotten wederom terug. Max Evans tikte de bal over de Engelse verdediging heen en maakte ook een try. Schotland ging voor de overwinning, maar invaller Wilkinson benutte een penalty voor Engeland en gaf zijn land een voorsprong van zes punten. Schotland ging nog voor de overwinning, maar de Engelsen speelden het rustig uit en wonnen zo alweer.

Engeland:
Try: Croft
Conversie: Wilkinson
Penalty's: Flood (4), Wilkinson

Schotland:
Try: Evans
Conversie: Paterson
Penalty's: Paterson (2)
Drop Goal: Jackson

Gele kaart: Barclay

Stand

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Saldo Tries Punten
1 Engeland 4 4 0 0 124 57 +67 12 8
2 Wales 4 3 0 1 86 61 +25 5 6
3 Frankrijk 4 2 0 2 89 82 +7 5 4
4 Ierland 4 2 0 2 69 73 -4 7 4
5 Italië 4 1 0 3 62 117 -55 5 2
6 Schotland 4 0 0 4 61 101 -40 4 0