'Evacuatie-actie Libië niet legitiem'

Redactie

Volgens het internationaal recht mogen landen alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals levensgevaar, met militairen het territorium van andere landen betreden. Dat zei hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops donderdag in het programma Nieuwsuur.

Volgens Knoops is nog niet duidelijk wat precies de situatie is geweest bij de evacuatie-actie in de Libische stad Sirte, waarbij drie Nederlandse militairen in handen vielen van troepen die trouw zijn aan de Libische leider Moammar Gadhafi. "Er is op dit moment twijfel over de legitimiteit van de militaire actie. Als er sprake was van levensgevaar, dan zou het een legitieme operatie kunnen zijn geweest", aldus Knoops. Zo niet, dan vreest Knoops dat Gadhafi de situatie zou kunnen uitbuiten in zijn voordeel.

Liesbeth Zegveld, hoogleraar Humanitair Recht aan de Universiteit Leiden zegt dat Libië volledig in zijn recht staat met het vasthouden van de drie Nederlandse militairen.

De militairen, die sinds zondag worden vastgehouden in Libië, hadden geen toestemming om het land binnen te gaan. "Als drie Libische militairen in een helikopter midden in Amsterdam zouden landen om er wat Libiërs op te halen, zouden wij dat ook niet pikken", aldus Zegveld.

Omdat het geen oorlog is in Libië, geldt het oorlogsrecht niet. Dat wil zeggen dat de militairen onder het Libische recht vallen en wellicht een proces tegemoetzien, bijvoorbeeld voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. "Libië heeft het recht om het grondgebied te beschermen en intern orde op zaken te stellen'', zegt Zegveld.

'Evacuatie-actie legitiem bij levensgevaar'
Knoops: 'Evacuatie-actie legitiem bij levensgevaar' (Foto: ANP)