Voormalige Servische politiechef veroordeeld

Redactie

Het Joegoslaviëtribunaal heeft woensdag een voormalige Servische politiechef schuldig bevonden aan de moord op honderden etnische Albanezen en de deportatie van nog eens honderdduizenden uit Kosovo in 1999. Het hof veroordeelde Vlastimir Djordjevic tot 27 jaar gevangenisstraf.

Rechter Kevin Parker zei dat Servische troepen, vaak agenten die onder leiding stonden van Djordjevic (62), zeker tweehonderdduizend Kosovaarse Albanezen uit Kosovo verdreven en vrouwen, kinderen en gehandicapten hebben vermoord.

Bij een massamoord op 26 maart 1999 dreven Servische troepen 114 jongens en mannen in een schuur bijeen, waarna de Serviërs hun automatische wapens leegschoten en de schuur in brand staken. Op een ander moment werden 45 leden van één familie vermoord.

Volgens de rechter speelde Djordjevic een 'sleutelrol' bij het verdoezelen van de moord op achthonderd mensen. Hij liet de lichamen van de slachtoffers in het geheim herbegraven in Servië.

Djordjevic werd in 2007 in Montenegro gearresteerd. Hij zei onschuldig te zijn en beweerde dat hij geen controle had over de Servische troepen. "Ik wist het niet, ik had geen reden om te veronderstellen dat mijn ondergeschikten op grote schaal misdaden begingen tegen de Albanese bevolking", zei hij tegen de rechters.

Volgens het tribunaal had hij echter wel degelijk 'effectieve controle' over de politie en andere troepen. Parker zei dat Djordjevic 'in grote mate bijdroeg aan de terreurcampagne en het extreme geweld van de Servische troepen tegen Kosovaarse Albanezen, om de demografische samenstelling van Kosovo te veranderen'.