Vliegtuig Libië op weg terug naar Nederland

Steven (raistlin6)

Het Nederlandse militaire toestel dat Nederlanders en burgers uit andere landen evacueert uit Libië, is om 23.00 uur dinsdag vertrokken vanaf de luchthaven in de hoofdstad Tripoli. Dat hebben Defensie en Buitenlandse Zaken dinsdagavond gemeld. Naar verwachting komt de KDC-10 rond 01.45 uur in de nacht in Eindhoven aan. Aan boord zijn 32 Nederlanders en 50 mensen met een andere nationaliteit.

Woensdagochtend zal opnieuw een vliegtuig van de luchtmacht richting Libië vertrekken. Het toestel zal eerst naar het Italiaanse eiland Sicilië vliegen. Van daaruit kan het vliegtuig snel in het Noord-Afrikaanse land zijn. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er nu nog ongeveer zeventig Nederlanders in Libië die het land willen verlaten. Zij konden niet tijdig op het vliegveld zijn. Het ministerie en de Nederlandse ambassade in Tripoli probeert met hen in contact te komen en hen te helpen.

In Eindhoven staat er medische en psychologische begeleiding klaar voor de passagiers. Aan boord is ook een team van Defensie en Buitenlandse Zaken om hen te begeleiden.

De KDC-10 was om 14.00 uur vertrokken naar Libië om mensen op te halen. Belangrijkste was om toestemming te krijgen voor de landing in Tripoli. Dat gebeurde, maar lange tijd was er geen volledige zekerheid of dit ook echt zou gaan lukken.