Tunesië wil weten of Ben Ali nog in leven is

Redactie

De Tunesische regering heeft Saudi-Arabië officieel gevraagd 'zo spoedig mogelijk te laten weten' of de verdreven president Zine El Abidine Ben Ali overleden is. Dit vanwege 'tegenstrijdige berichten' dat Ben Ali ziek of zelfs overleden zou zijn.

Ben Ali, die 23 jaar aan de macht was, vluchtte op 14 januari naar Saudi-Arabië na een massale volksopstand die zijn regime ten val bracht.

Tunesië heeft Saudi-Arabië daarnaast om de uitlevering van Ben Ali gevraagd na 'nieuwe aanklachten tegen de verdreven president vanwege zijn betrokkenheid bij ernstige misdrijven'. Deze aanklachten gaan onder meer over de rol die Ben Ali zou hebben gespeeld bij 'het opdracht geven en aanzetten tot moord en de provocatie van de bevolking waardoor ze elkaar vermoordden', meldt staatspersbureau TAP.

De aanklachten komen bovenop claims van onderzoekers dat Ben Ali en zijn familie bankrekeningen en onroerend goed in verschillende landen gebruikten om op onwettige wijze verkregen geld wit te wassen.

Zondag kwamen weer duizenden mensen bijeen om het aftreden van de interimregering te eisen. De politie loste waarschuwingsschoten om de menigte uiteen te drijven. Veel demonstranten zijn boos omdat premier Mohammed Ghannouchi, bondgenoot van Ben Ali, nog immer op zijn post zit. Ze vrezen dat de oude garde de macht alweer in handen heeft genomen.


Tunesië wil weten of Ben Ali nog in leven is (Foto: Novum)