[WvdW] Voorbeschouwing Excelsior - Willem II

Sjors (Sj0rSz)

Dit weekend staat er een heuse degradatiekraker op het programma. De users van Voetbal-forum kozen ook massaal voor het treffen tussen Excelsior en Willem II, waardoor het duel automatisch tot Wedstrijd van de Week is uitgeroepen! Hieronder lees je de voorbeschouwing.

Excelsior

Bij Excelsior gaat het sinds de zevende speelronde alles behalve crescendo. De ploeg van trainer Alex Pastoor stond na drie speelronden op de vijfde plaats, maar is sindsdien ver weg gezakt. Sinds de zestiende speelronde is de derde ploeg van Rotterdam niet meer van de zestiende plaats afgeweest. Ook na dit weekend zal de formatie ook op deze plaats blijven staan. Vitesse heeft drie punten meer dan de Rotterdamse club, maar heeft ook een beter doelsaldo.

De laatste zege van Excelsior dateert van 5 februari. Toen werd namelijk met 2-1 gewonnen van AZ, dat in die wedstrijd nog wel op voorsprong kwam. Tien minuten voor tijd zorgde Jordy Clasie ervoor dat de drie punten op Woudenstein zouden blijven. Toch slaagde men er niet in om de ingeslagen weg vast te houden. Vorig weekend kregen de mannen van Pastoor het deksel op de neus door een 2-0 nederlaag bij N.E.C. Nijmegen. Niki Zimling tekende toen voor beide doelpunten in Nijmegen.


De nieuwe aanwinst van Excelsior; András Simon

Pastoor kan in het duel tegen Willem II in elk geval geen beroep doen op Adnan Alisic (lies), Roland Bergkamp (enkel), Edwin de Graaf (enkel), Shabir Isoufi (hamstring) en Tim Vincken (knie). Daarnaast start nieuwe aanwinst András Simon op de reservebank. De Rotterdammers lieten bij monde van assistent-trainer John Lammers, hij verving de zieke Pastoor, weten dat de speler langzaam gebracht zal worden.

Willem II

Willem II is er alles aan gelegen om dit weekend van Excelsior te winnen. De Tilburgers hebben de laatste plaats in de competitie sinds de start van het seizoen niet meer verlaten. Het verschil met naaste concurrent VVV-Venlo, dat zondag tegen Ajax speelt, bedraagt nu nog vijf punten. Bij een eventuele zege zou het gat naar twee punten worden verkleind.

De Tilburgers begonnen het nieuwe kalenderjaar overigens goed met een kleine zege op Vitesse. Ook daarna leek het spel van Willem II enigszins te verbeteren, maar op 6 februari werd dit allemaal teniet gedaan. Op die dag speelden de formatie van trainer Gert Heerkes tegen FC Groningen en liep na een onterechte rode kaart van Arjan Swinkels, die overigens werd geseponeerd, tegen een 7-1 nederlaag aan. Toch slaagde men er in om zich te herstellen. Tegen FC Utrecht lagen lange tijd drie punten in het verschiet, maar in de slotfase werd er alsnog gelijk gemaakt door Ismo Vorstermans.


Arjan Swinkels; komend weekend opnieuw een rode kaart?


Ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Utrecht voert Heerkes dit weekend slechts twee wijzigingen door. Bart Biemans is weer terug van een blessure, waardoor Ricardo Ippel weer naar de bank verhuist. Daarnaast is Veli Lampi voor de duur van twee wedstrijden geschorst. Hij wordt in Rotterdam vervangen door Gerrit Pressel.

Historie

Excesior en Willem II speelden in het verleden slechts twee keer tegen elkaar. Op basis van de statistieken is de kans levensgroot dat de Tilburgers vandaag winnen. Van de zeventien gespeelde duels werden er twaalf in het voordeel van de Brabanders beslist. De Rotterdammers wonnen slechts twee duels. Daarnaast werden bij drie duels de punten gedeeld.

Het laatste onderlinge treffen tussen Exelsior en Willem II, dat in Rotterdam werd gespeeld, dateert van 23 februari 2008. Toen eindigde het duel in een doelpuntloos gelijkspel. Ook dit seizoen slaagden beide ploegen er niet in om te winnen. Op 27 november 2010 scoorden zowel de Tilburgers als de Rotterdammers één keer. Kaj Ramsteijn zette de bezoekers toen op voorsprong. In de slotfase stelde Evgeniy Levchenko alsnog een punt veilig.

Laatste vijf wedstrijden in Rotterdam:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
23/02/2008 Eredivisie Excelsior Willem II 0-0
16/09/2006 Eredivisie Excelsior Willem II 3-2
22/11/2002 Eredivisie Excelsior Willem II 0-3
18/09/1983 Eredivisie Excelsior Willem II 0-1
05/12/1982 Eredivisie Excelsior Willem II 1-3


Wedstijdinformatie

Het degradatieduel tussen Excelsior en Willem II wordt vanavond op Woudestein gespeeld. De wedstrijd begint omstreeks 18:45 uur en staat onder leiding van arbiter Ruud Bossen.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.