Tbs voor 'Jack de Prikker'

Redactie

De 26-jarige man die twee jaar geleden in Lelystad vier mensen neerstak is dinsdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Lelystad acht hem schuldig aan moord en drie pogingen tot moord, maar legt hem geen celstraf op omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is.

De opgelegde behandeling komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat twee weken geleden ook al oordeelde dat hij vanwege zijn ontoerekeningsvatbaarheid geen celstraf hoeft te krijgen.

De steekpartijen vonden plaats tussen december 2008 en maart 2009. Een van de slachtoffers overleed aan de gevolgen van de opgelopen verwondingen, de andere drie raakten ernstig gewond.

Alle slachtoffers werden volgens het OM willekeurig gekozen. De officier van justitie sprak twee weken geleden van een 'gruwelijke reeks misdrijven die Lelystad vanaf 23 december 2008 in een ijzeren greep van angst hield'.

De verdachte, die door de media Jack de Prikker wordt genoemd, heeft alle zaken bekend. De man kampte echter met psychotisch waandenken, waarbij stemmen in zijn hoofd hem opdrachten gaven. Hierdoor is hij volgens de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar en kunnen zijn daden hem niet worden aangerekend.