[WK allround] Titel Skobrev, brons Blokhuijsen

Frank (franklop)

Ivan Skobrev is voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen allround geworden. De werd tweede op de 10.000 meter en dat was genoeg om Harvard Bøkko en Jan Blokhuijsen voor te blijven. Koen Verweij zakte ondanks een sterke slotafstand naar de vierde plaats.

In de strijd om de titel kwamen Jan Blokhuijsen en Harvard Bøkko als eerste op het ijs en moesten dus een sterke tijd neerzetten. De Noor en de Nederlander hielpen elkaar naar een goede tijd. Blokhuijsen verpulverde zijn oude persoonlijk record en zette 13.00,03 neer. Hij had Bøkko echter moeten laten gaan, nadat hij een flinke versnelling liet zien. De Noor was met 12.53,89 voor het eerst onder de dertien minuten gedoken en liet een lastig karwei achter voor Skobrev en Verweij.

Verweij koos direct aanval en had al snel zijn achterstand op Skobrev goedgemaakt. Hij nam wel veel risico, want hij kwam vaak erg dicht, en wellicht zelfs over, de lijn heen. De rondetijden van de Nederlander liepen gaandeweg de race ook op, terwijl Skobrev zijn rondes aan het afbouwen was.

Na 7.600 meter was het verschil met Verweij weer in het voordeel van Skobrev, die ook Bøkko nog voorbleef in het virtuele klassement, die echter zijn late versnelling nog had. Die achterstand liep op tot zeven seconden, waar Skobrev er acht mocht verliezen.

Met nog twee ronden te gaan wist de Rus zijn rondetijd nog verder naar beneden te drukken, waarna hij finishte in 12.58,35. Hierdoor werd hij voor het eerst in zijn carriere wereldkampioen allround. Verweij finishte in 13.08,97, waardoor hij uiteindelijk nog een podiumplaats verloor aan zijn landgenoot Blokhuijsen.

Een mooie tijd was er ook te noteren voor Shane Dobbin die een nieuw Nieuw-Zeelands record reed in 13.06,17. Wouter Olde Heuvel (13.17,75) en Renz Rotteveel (13.33,94) konden niet imponeren, maar eindigden toch nog in de top tien van het eindklassement.