'3DS en NGP kunnen laatste generatie spel-handhelds zijn'

Pheno

John Carmack, geen onbekende in de wereld van spellen, heeft het gevoel dat de Nintendo 3DS en Sony NGP nog wel eens de laatste echte draagbare spelcomputers kunnen zijn. Door de concurrentie van mobieltjes en tablets zouden meer mensen straks op dat soort apparaten kunnen gaan gamen.

"De smartphone zou voor tachtig procent net zo goed kunnen zijn voor gaming als een dedicated game-platform", zegt hij. "Mensen nemen hun smartphone mee in hun broekzak, en als het voor tachtig procent voldoet als spelapparaat, hoeveel mensen zullen daar al tevreden mee zijn? Eén van de dingen die we hebben gezien is het type games die mensen spelen op de smartphones. Op het moment neigt het vooral naar behoorlijk casual games". Volgens hem kan de horizon van spellen volledig veranderen. Als de consument deze casual-games graag speelt, kunnen de ontwikkelaars daar weinig aan doen. Dan zullen ze daar in meegaan in plaats van grote prestigieuze spellen te blijven maken, omdat daar dan meer geld mee te verdienen valt.

Carmack voegde eraan toe dat sommige ontwikkelaars op dit moment nog een beetje terughoudend zijn. Smartphones en tablets als gaming apparaten overwegen vinden zij niet logisch, omdat de consument nog steeds bereid is om meer dan veertig of vijftig dollar te betalen voor een DS- of PSP-titel. Diezelfde consument, vindt Carmack, is nog steeds een beetje huiverig als het gaat om geld te spenderen aan een downloadbaar spel op hun smartphone of tablet, hoe goedkoop dat spel ook is. Hoe de markt zal reageren zullen we zien met de komst van de 3DS en de NGP, twee releases die ook de industrie met grote interesse zal volgen.

Xperia play