Gullit gepresenteerd bij Terek Grozny

Olga Kroeders

Ruud Gullit is vandaag aangekomen in Grozny. De nieuwe trainer van de lokale club Terek werd op het vliegveld begroet door honderden fans. Gullit was voor het eerst in Tsjetsjenië. Een eerdere presentatie ging niet door omdat de Nederlander geen geldig visum had.

Na aankomst had Gullit een afspraak met de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, die ook voorzitter is van Terek Grozny. Ook stond een rondrit door Grozny op het programma. Onderweg werd de oud-trainer van Chelsea, Newcastle United, Feyenoord en Los Angeles Galaxy volgens de site van de Tsjetsjeense club toegejuicht door supporters.

Gullit heeft als opdracht gekregen om Terek naar de top van de Russische competitie te leiden. De ploeg die afgelopen jaar twaalfde werd, moet in 2011 bij de top acht horen. Dat zal hij niet vanuit Grozny bewerkstelligen. Terek heeft een trainingscomplex in het kuuroord Kislovodsk, zo'n 200 kilometer verderop en buiten Tsjetsjenië.

Op termijn is het wel de bedoeling dat de ploeg zich in Grozny vestigt. Samen met Kadyrov bezocht Gullit dan ook het in aanbouw zijnde nieuwe stadion en trainingscomplex. Volgens Kadyrov is de Tsjetsjeense hoofdstad "de veiligste plaats op aarde". Gisteravond schrikten drie explosies echter de stad op. Daarbij raakten drie politieagenten en twee burgers gewond.