Massaproces tegen ASR in woekerpoliszaak

Redactie

Consumentenclaim zal deze maand nog een rechtszaak aanspannen namens 435 gedupeerde klanten in een massaproces tegen Falcon Leven. Dit meldt de belangenbehartiger dinsdag, naar aanleiding van een recent gerechtelijk vonnis.

De rechtszaak tegen het dochterbedrijf van ASR Nederland werd maandag gepresenteerd in het televisieprogramma Tros Radar. Volgens de rechtbank in Haarlem is er sprake van dwaling bij het afsluiten van de beleggingsverzekering van een klant van Falcon.

Omdat de verzekeraar de gedupeerde klant onrealistische rendementen heeft voorgespiegeld moet Falcon een veel hogere compensatie bieden dan in de schikking die Nederlandse verzekeraars de afgelopen jaren troffen met de Stichting Woekerpolisclaim en Stichting Verliespolis.

"ASR moet nu 14.000 euro betalen aan deze klant, terwijl de eerdere schikking hooguit een paar honderd euro zou hebben opgeleverd", zegt woordvoerder Peter Lijesen van Consumentenclaim, in aansluiting op eerdere uitspraken in dagblad De Telegraaf dinsdag.

ASR gaat in beroep tegen de uitspraak. De verzekeraar biedt zijn klanten ook aan de eerder overeengekomen schikking met belangenorganisaties niet achteraf, maar al direct uit te keren.

Lijesen is niet erg onder de indruk van het aanbod. "Het gaat om de hoogte van het bedrag". Hij zal de rechtszaak dan ook doorzetten. Behalve de aangekondigde zaken, hebben zich al tienduizenden andere polishouders aangemeld, zegt de woordvoerder. Daarvan zijn er naar inschatting zo'n 10.000 'echt procedeerbaar'.

Sinds de televisie-uitzending van Radar en het verhaal in De Telegraaf komen daar nog meer bij. "Mensen komen erachter dat hun oude polis gewoon geld waard is", zegt Lijesen. "Ze kunnen er misschien 10.000 tot 15.000 euro voor krijgen, dat vinden ze de moeite van het procederen wel waard."

In sommige gevallen is procederen overigens niet de moeite waard, merkt de woordvoerder op, bijvoorbeeld vanwege de hoge leeftijd van de gedupeerde en de stress die een lang voortslepend proces met zich meebrengt.

Lijesen denkt dat ook andere, beursgenoteerde verzekeraars, zoals SNS Reaal en Delta Lloyd te zijner tijd massaclaims kunnen verwachten. "Het is een breed probleem in de markt."

Lijesen verwacht dat de verzekeraars vertragende beroepsprocedures zullen aanspannen in de massaclaimzaken, in de hoop dat slechts een beperkt aantal polishouders hun claim doorzet.