OM ontkent drugslink vermoorde Chinees

Redactie

De vorig jaar vermoorde Chinese snackbarhouder Shu Yung Lam was niet betrokken bij drugshandel. Volgens het Openbaar Ministerie in Amsterdam zijn daar momenteel geen aanwijzingen voor.

"Lam was niet betrokken bij drugshandel en zijn dood heeft ook niets te maken met drugs", zegt een woordvoerder dinsdag. Het OM begon een onderzoek nadat AT5 maandag meldde dat Lam grootschalige cocaïnetransporten vanuit Hong Kong coördineerde. Zijn naam duikt volgens de lokale zender op in een groot Amerikaans drugsonderzoek.

Het lichaam van de 57-jarige Lam werd in juli gevonden in een vuilcontainer in Amsterdam-Noord, niet ver van zijn snackbar. Volgens de politie is het slachtoffer in zijn zaak aan de Mercuriustraat vermoord en in elf stukken gesneden. Daarna is hij met zijn eigen bedrijfsauto naar de vuilnisbak gereden en gedumpt.

Het motief voor de brute moord is vooralsnog onduidelijk. Justitie in de Verenigde Staten zou denken dat sprake is van een afrekening in het criminele circuit. Een door Lam georganiseerd transport uit Hong Kong zou zijn onderschept. In Nederland zou justitie denken aan een roofmoord en heeft daarvoor een verdachte aangehouden. Diens advocaat is de bron van het bericht over de drugsconnectie.