Drugsjagers VS kunnen niet bij politiebestanden

Redactie

Amerikaanse drugsjagers die in Nederland werken hebben geen rechtstreekse toegang tot bestanden van de politie. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor zijn brief waren uitgelekte Amerikaanse diplomatieke berichten. Daaruit zou blijken dat Amerikaanse agenten zonder toestemming in Nederland op drugs jagen. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) zou zonder toestemming 'gecontroleerde afleveringen van verdovende middelen' laten plaatsvinden.

Het gaat echter om postpakketten met verdovende middelen die vanuit Zuid-Amerika via de Verenigde Staten naar Nederland werden verstuurd, schrijft Opstelten. In sommige gevallen werden die pakketten onderschept in de VS. De Amerikaanse autoriteiten droegen de drugs vervolgens over aan het land van eindbestemming.

Nederland zou vervolgens besluiten of wordt overgegaan tot strafvervolging. "Van gecontroleerde afleveringen op Nederlands grondgebied of van enige Amerikaanse opsporingshandeling in Nederland, was dan ook beslist geen sprake", schrijft Opstelten.

Er zijn wel medewerkers van de DEA gestationeerd in Nederland, doorgaans op de Amerikaanse ambassade. Zij mogen niet op eigen houtje een onderzoek beginnen. "Uitgangspunt is en blijft immers dat opsporing op Nederlands grondgebied plaatsvindt door Nederlandse opsporingsambtenaren." En de uitwisseling van gegevens gebeurt altijd 'in overeenstemming met de rechtshulpverdragen', aldus Opstelten.

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat over de kwestie.