Britse regering achter vrijlating Lockerbie-bomber

Redactie

De vorige Britse regering deed 'alles wat mogelijk was' om Libië te helpen bij het vrij krijgen van de enige man die is veroordeeld voor de aanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988. De regering bleef er echter bij dat de beslissing volledig werd genomen door de Schotse autoriteiten. Dat heeft het hoofd van het Britse ministerie van Algemene Zaken Gus O'Donnell maandag gezegd.

O'Donnell zei geen bewijzen te hebben gevonden dat de regering druk heeft uitgeoefend op de Schotse autoriteiten om 'Lockerbie-bomber' Abdel Baset al-Megrahi vrij te laten. Al-Megrahi werd in augustus 2009 vrijgelaten uit een Schotse gevangenis omdat hij lijdt aan prostaatkanker. De verwachting was dat hij snel zou overlijden. Hij is echter nog steeds in leven.

In 2007 sloot de toenmalige premier Tony Blair een overeenkomst met de Libische leider Moammar Gadhafi voor de overdracht van gevangenen. Vervolgens ontwikkelde de regering het beleid dat zij 'alles zou doen wat zij kon' om de oproep van Libië aan de Schotse autoriteiten om Megrahi over te dragen te faciliteren. Ofwel op basis van de overeenkomst voor het uitwisselen van gevangenen, ofwel op basis van mededogen.

"Hoe dan ook, toen in september 2008 bij meneer Megrahi terminale kanker werd vastgesteld, was het regeringsbeleid gebaseerd op de inschatting dat de belangen van het Verenigd Koninkrijk zouden worden geschaad als Megrahi in een Britse cel zou komen te overlijden", aldus O'Donnell. "De ontwikkeling van deze zienswijze, na de diagnose van een terminale ziekte bij meneer Megrahi, volgde op de extreem hoge prioriteit die de Libiërs gaven aan de terugkeer van meneer Megrahi. De Libiërs hadden duidelijk gemaakt dat ze een overlijden in Schotse gevangenschap zouden beschouwen als een doodstraf."

Bij de aanslag op het Pan Am-toestel kwamen 270 mensen om het leven, grotendeels Amerikanen. Al-Megrahi werd in 2001 door een Schotse rechtbank veroordeeld tot 27 jaar celstraf. De vrijlating van Al-Megrahi leidde tot felle kritiek van Amerikaanse Congresleden.

De Britse premier David Cameron vroeg O'Donnell bij zijn aantreden om een onderzoek naar de vrijlating. Cameron heeft zich in het verleden sterk uitgesproken tegen de vrijlating van Megrahi. Afgelopen zaterdag sprak hij met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton over de kwestie. Cameron en Clinton waren het erover eens dat de vrijlating een vergissing is geweest.