'Cuba laat twee prominente dissidenten vrij'

Redactie

Cuba laat twee prominente politieke gevangenen vrij, Angel Moya en Guido Sigler, en staat toe dat een van hen in het land blijft. Dat heeft de katholieke kerk vrijdag bekendgemaakt. Met de vrijlating lijkt een einde te komen aan het onzekere lot van verschillende gedetineerde dissidenten, de laatsten van een groep die na massale arrestaties in 2003 gevangen werd gezet.

De Cubaanse president Raul Castro stemde in juli 2010 in met de vrijlating van alle 52 gevangenen die sinds 2003 vastzitten. De autoriteiten lieten tot dusverre 41 mannen vrij en stuurden hen samen met hun gezinnen naar Spanje. De afgelopen maanden gebeurde er echter weinig, omdat Moya en Sigler, net als de negen andere dissidenten die nog vastzitten, weigerden in ballingschap te gaan.

In de overeenkomst van vrijdag is nu vastgelegd dat Moya in Cuba mag blijven. Sigler heeft echter 'te kennen gegeven graag naar de Verenigde Staten te willen', zei kerkwoordvoerder Orlando Marquez in een verklaring.

Moya, die een gevangenisstraf van twintig jaar kreeg voor onder meer verraad, is de echtgenoot van Bertha Soler, een van de leiders van de oppositiebeweging Dames in het wit. Soler zei blij te zijn met het nieuws van de vrijlating, maar stelde dat ook de andere dissidenten, van wie een aantal volgens haar in slechte gezondheid verkeert, vrijgelaten moeten worden.

De afgelopen tijd werd de druk op de regering om haar beloften na te komen opgevoerd. Vorige week nog ging de vrouw van dissident Diosdado Gonzalez in hongerstaking om de vrijlating van haar echtgenoot te eisen. Gonzalez en andere politieke gevangenen deden vanuit de cel mee aan het protest.