TNT geraakt door slecht weer en stakingen

Redactie

De resultaten van TNT zijn in het vierde kwartaal van 2010 voor in totaal 45 miljoen euro negatief beïnvloed door het winterweer, integratiekosten en stakingen. Dit meldt het post- en expressbedrijf woensdag in een trading update.

De 'uitzonderlijke slechte weersomstandigheden' in december zorgen bij Express voor een negatieve impact op het resultaat voor rente en belastingen (EBIT) van 15 miljoen euro. TNT kon onder meer zijn hub in Luik twee dagen niet gebruiken.

In Brazilië hadden extra integratiekosten als gevolg van vorderingen en voorzieningen een negatief effect van naar schatting 20 miljoen euro. Ook bij Post heeft TNT hinder ondervonden van het winterse weer, terwijl daarnaast een aantal dagen werd gestaakt. Het negatieve effect van deze zaken schat het concern op circa 10 miljoen euro.

Het bedrijf meldt verder dat de voorgenomen splitsing van de onderneming volgens plan verloopt en dat de aangekondigde herstructureringen per 1 januari 2011 zijn voltooid. TNT wil de twee bedrijfsonderdelen Post en Express van elkaar splitsen, omdat er slechts beperkte synergieën bestaan en omdat de strategische profielen steeds meer van elkaar verschillen.

Het bedrijf verwacht in juni 2011 de splitsing te hebben afgerond, waarbij Post en Express een aparte beursnotering zullen krijgen.