'Materieeltak defensie slecht georganiseerd'

Redactie

De organisatie van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) was in 2009 zo slecht dat het Openbaar Ministerie onmogelijk kon oordelen of er strafbare feiten werden gepleegd. Dat blijkt uit een brief van het OM aan het ministerie van Defensie, schrijft de Volkskrant woensdag.

Het OM was gevraagd te onderzoeken of er aangifte moest worden gedaan van diefstal en het verkopen van defensiemateriaal. Bij de materieelafdeling zou het echter ontbreken aan regels, controle en toezicht.

Het onderzoek maakt deel uit van een uitgebreid dossier over integriteitschendingen bij de DMO. Volgens de krant heeft het ministerie inmiddels zijn verantwoordelijkheid genomen en zijn de regels aangescherpt.

De DMO kwam dinsdag al in opspraak toen bekend werd dat drugshandel, machtsmisbruik en diefstal er aan de orde van de dag zijn. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) stelt dat er geen nader onderzoek naar de DMO komt omdat er geen nieuwe gevallen van integriteitschendingen bekend zijn. Volgens hem zijn er inmiddels mensen gestraft en zijn nieuwe leidinggevenden aangesteld.