Doden bij antiregeringsprotest Albanië

bennootje

Bij een antiregeringsdemonstratie voor het kantoor van de premier van Albanië in Tirana zijn vrijdag zeker drie mensen om het leven gekomen. Dat meldt het ministerie voor Volksgezondheid.

De oproerpolitie en honderden aanhangers van de oppositie gingen met elkaar op de vuist. Hierbij raakten zeker 30 burgers en 25 agenten gewond, zeggen de autoriteiten. Het is de ergste uitbarsting van geweld in meer dan tien jaar in het onrustige Balkanland.

Meer dan twintigduizend mensen namen vrijdag deel aan een demonstratie georganiseerd door de Socialistische Partij om te eisen dat premier Sali Berisha vervroegde verkiezingen uitschrijft. Er zijn al maanden spanningen tussen de regering en de oppositie. Die verergerden deze week toen vicepremier Ilir Meta zich gedwongen zag af te treden na een corruptieschandaal.

Een groep van een paar honderd demonstranten zocht vrijdag de confrontatie met de politie. De agenten schoten met traangas en rubber kogels en zetten waterkanonnen in. In de avond verspreidden honderden politiemannen zich door het centrum van de hoofdstad Tirana, sloegen demonstranten met wapenknuppels en arresteerden tientallen jongeren. De politie heeft niet bekendgemaakt hoeveel mensen zijn opgepakt.

President Bamir Topi riep de politieke leiders dringend op een dialoog te starten en zo de spanningen te verminderen. Oppositieleider Edi Rama maande ook tot kalmte, maar zei dat Berisha de boodschap van het massaprotest niet kan negeren. "Ik verzeker jullie allen dat we onze strijd vastberaden zullen voortzetten, want het doel is duidelijk: of een vrij Albanië voor allemaal of onderdrukking van het volk onder de laars van barbaarse machten", aldus Rama.

De Verenigde Staten en de Europese Unie verklaarden vrijdag het geweld 'ten zeerste te betreuren'.


Doden bij antiregeringsprotest Albanië (Foto: Novum)