IGZ inventariseert situatie vastgebonden patiënten

Redactie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is bezig met een inventarisatie van de situatie van patiënten die in vergelijkbare omstandigheden verkeren als Brandon, de 18-jarige verstandelijk gehandicapte jongen die al drie jaar wordt vastgebonden. Dat bevestigt een woordvoerder van de IGZ vrijdag.

De inspectie gaat vooral kijken of instellingen voldoen aan de voorwaarden voor de totstandkoming van dit soort behandelingen. Ook wordt bekeken of de behandeling de meest logische is.

De inventarisatie is volgens de woordvoerder al begonnen. Momenteel wordt nog gekeken om welke patiënten het gaat en in welke instellingen zij zitten. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) schreef woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat er in Nederland mogelijk nog zo'n veertig patiënten zijn die in vergelijkbare omstandigheden verkeren als Brandon, maar volgens de woordvoerder van de IGZ is dit aantal discutabel.

Brandon wordt al drie jaar elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend, omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbare gedrag. Hij hoort stemmen die hem aanzetten tot gevaarlijke acties. De IGZ en Van Zanten stelden eerder over de behandeling van Brandon dat deze voldoet aan de voorwaarden van verantwoorde zorg. Van Zanten ging donderdag persoonlijk poolshoogte nemen in de kliniek in Ermelo waar Brandon verblijft.

Wanneer de IGZ de vergelijkbare gevallen gaat bezoeken is nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend wanneer de inspectie verwacht de inventarisatie af te ronden.