Terrein Chemie-Pack terug naar eigenaar

Redactie

Het bedrijfsterrein van Chemie-Pack waar twee weken geleden een grote brand woedde, wordt donderdag door de politie overgedragen aan de eigenaar en de gemeente Moerdijk. Het aantal mensen dat zich meldt met klachten loopt op. Dat meldt het regionaal beleidsteam Midden- en West-Brabant woensdag.

Het terrein is nu nog in handen van forensisch onderzoekers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Nadat het terrein is overgedragen kan - na goedkeuring van een plan van aanpak - worden begonnen met de schoonmaak van het terrein.

Eerst moeten gebouwen, vaten en containers worden opgeruimd, waarna nieuwe metingen plaatsvinden. Die metingen moeten uitwijzen of de grond eronder verontreinigd is. Afhankelijk van de resultaten wordt gekeken welke saneringsmaatregelen nodig zijn.

De brand legde het chemische bedrijf in Moerdijk in de as. Sindsdien is er veel te doen geweest over gezondheidsrisico's en het mogelijk vrijkomen van giftige stoffen, maar die blijken volgens het RIVM erg mee te vallen. Sinds de brand zijn tot nu toe 52 meldingen bij de GGD West-Brabant binnengekomen van mensen die bezorgd zijn of gezondheidsklachten hebben die mogelijk aan de brand te relateren zijn.

Sinds maandag is een bedrijfsgezondheidsteam actief op het bedrijventerrein bij de haven van Moerdijk. De afgelopen twee dagen meldden zich daar veertien werknemers met gezondheidsklachten. Eerder kwamen bij de GGD medewerkers van vijftien bedrijven van het industrieterrein binnen met klachten.

Woensdag hief het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de beperkingen op voor het gebied vanaf tien kilometer van Moerdijk. Daardoor mogen mensen die meer dan tien kilometer van het afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk wonen, weer groente van het land eten. Kinderen kunnen weer veilig buiten spelen en sportvelden mogen weer worden gebruikt. Boeren mogen weer groenten oogsten en verhandelen en vee mag weer naar buiten.

Voor het gebied in een straal van minder dan tien kilometer van de brandhaard wordt nog steeds geadviseerd vee binnen te houden en geen groenten van het land te eten. Telers mogen de gewassen wel oogsten en opslaan, maar niet in de handel brengen. In het gebied binnen de straal van tien kilometer worden nog metingen verricht. Maandag komt er meer duidelijkheid over dit gebied.

Veel ondernemers hebben schade ondervonden, maar of er een schadefonds voor getroffen boeren komt is nog onzeker. Wel wordt geïnventariseerd hoeveel schade er is geleden en op wie die eventueel te verhalen is.