Muggenplaag Amsterdams ziekenhuis voorbij

Redactie

De muggenplaag in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam is na ruim een maand voorbij. Dat meldt het ziekenhuis dinsdag na een inspectie van de GGD. Tijdens de inspectie dit weekeinde bleken geen muggen meer zichtbaar.

Eind december werd bekend dat het ziekenhuis al drie weken werd geplaagd door muggen. De muggen kwamen naar de openbare ruimten waar zich vooral kantoren bevinden, maar ook naar de spoedeisende hulp en de afdeling radiologie. Op de spoedeisende hulp werden klamboes opgehangen om te voorkomen dat patiënten werden gestoken. De meeste verpleegafdelingen ondervonden overigens geen last van de muggen.

Bron van de muggenplaag was een kruipruimte onder het ziekenhuis, waar door grondwater een plas water lag. Vanwege het koude weer moest het ziekenhuis flink stoken, wat zorgde voor een 'perfect' klimaat voor de steekmuggen.

Het ziekenhuis heeft de plaag onder controle gekregen door onder meer extra schoonmaaksessies, het ophangen van uv-lampen en het verwijderen van het water uit de kruipruimte. Extra maatregelen moeten er nu voor zorgen dat de kruipruimte droog blijft. De muggen waren overigens niet gevaarlijk en konden geen ziektes overbrengen.